Despre

Avem cea mai mare responsabilitate. Dar si cea mai plina de satisfactii. Sa crestem OAMENI.

Multumesc ca esti aici. Ma bucur sa ne cunoastem. Sunt Ana Tasu, mama a doua minuni pline de energie si voie buna, Maria (6 ani) si Mihai (8 ani). In fiecare zi, ma descopar si cresc ca mama.

Am citit mult despre parenting. Credeam ca nu sunt o mama destul de buna si eram in cautarea unei retete perfecte, care evident nu exista. Fiecare copil este unic.

Acum, la peste 8 ani de cand s-a nascut Mihai, am realizat multe lucruri. Unele erau sub ochii mei, dar eu eram atat de stresata sa aplic metode si retete de parenting incat nu le vedeam.

Astazi, tot ceea ce are legatura cu parinti, copii si relatia dintre ei  a devenit o pasiune pentru mine. Acesta este motivul pentru care am ales sa aprofundez domeniul si sa scriu pe blog. Vreau sa impartasesc din lucrurile pe care as fi vrut sa le stiu mai devreme. Si vreau sa invat la randul meu de la voi. Din experientele voastre.

In ce cred:

–  Parentingul nu este doar despre cum sa crestem si educam copiii, ci si despre cum crestem noi prin copii. Cunoasterea de sine este primul pas.

–  Cunoasterea copilului este al doilea pas. Ce-i place? Ce-l supara? Care sunt visele lui? Care sunt temerile lui?

– Parentingul este despre o relatie sanatoasa, in care atat copilul cat si parintele simt ca pot fi ei insisi. Se simt apreciati, intelesi si iubiti neconditionat.

– Ca in orice relatie, comunicarea (atat verbala cat si non-verbala) este cheie. Si cand spun comunicare nu ma refer numai la ce spunem, cum spunem dar si cum ne ascultam copilul. Comunicarea uneori este lipsa cuvintelor, doar prezenta calda, plina de intelegere.

– Esti un parinte minunat. Si copilul tau e minunat. Amandoi aveti cele mai bune intentii. Poate doar zile mai grele sau, in cazul copiilor, un creier in plina dezvoltare care nu poate inca sa gestioneze rational emotii precum furia, frica, gelozia.

– Acorda-i incredere si iubire neconditionata copilului. Chiar cand a mintit sau si-a incalcat o promisiune. Nu cred ca pedeapsa sau recompensa functioneaza. In schimb iubirea si iertare da.

– Cred cu tarie in a ne creste copiii cu bunatate si respect. Hai sa ne tratam copiii asa cum am vrea noi sa fim tratati. 

– Sa spunem de mult mai multe ori “da” si de mai putine ori “nu” . Sa le incurajam visele si pasiunile (chiar daca asta inseamna ca ea/el vrea sa se faca pilot si tu ai rau de inaltime).

–  Lasa-l se se joace. Copiii au zilnic nevoie de joaca libera, nestructurata. Prin joaca ei isi dezvolte abilitati cognitive, emotionale si sociale.

– Seteaza limite cu compasiune. Copiii au nevoie de limite. Fii ferm, dar explica-le cu multa empatie si compasiune de fiecare data.

– Fie ca petreci timp mult sau putin cu copilul, in acele momente fii 100% prezent acolo. Lasa-l pe el sa aleaga ce sa faceti.

– Fii la fel de iubitor cand are o criza de furie si sparge o farfurie ca atunci cand a facut singul primul puzzle.

– Fiecare copil are punctele lui forte si ritmul sau. Tocmai aceste diferente il fac unic. Nu-l compara, nu-l mustra, apreciaza-i calitatile lui unice.

– Vorbeste mult mai mult despre lucurile bune pe care le face, oricat de mici, si mai putin de ce nu a facut bine.

– Parentingul este ceva natural. Nu este un set de retete. Este o stare de spirit.

Viata de parinte nu e mereu usoara si nu toate stau in puterea noastra; dar exista un lucru care sta: este vorba de atitudinea noastra. Kind parenting este despre a creste copii cu delicatete,  iubire, intelegere.

Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash.com