1 decembrie este o bună ocazie să îi învăţăm pe cei mici despre România, să le vorbim despre Ziua Naţională şi despre români care au avut o contribuţie esenţială într-un anumit domeniu.
În continuare, găsiţi câteva activităţi simpatice pentru copii cu vârste între 4-10 ani.
1. Povestim despre ziua Marii Uniri
Am gasit un scurt filmuleţ care explică, pe înţelesul copiilor mici, ce semnifică Ziua Naţională a României, dar are şi multe alte informaţii interesante pentru copiii mai mici: aici
După ce vă uitaţi împreună la filmuleţ, puteţi să întrebaţi copilul ce i s-a părut cel mai interesant şi de ce. Mai mult, dacă ceva i-a captat atenţia în mod special, puteţi să citiţi mai multe despre acel subiect.
2. Le vorbim despre mari români
Putem să le vorbim despre români valoroşi din toate domeniile: arte, inventatori, medicină, sport, oameni de stat etc. Dacă aveţi vreun album al unui artist român puteţi să îl răsfoiţi împreună. Multe resurse se găsesc şi pe Internet despre opera şi viaţa marilor artişti, cum ar fi: Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu. Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian. Puteţi să le vorbiţi de marele George Enescu, cel mai important muzician român.
Copiii sunt fascinaţi de invenţii şi istorie, unde şi aici găsim o serie de personalităţi marcante despre care să le vorim.
Mai sunt şi eroii români uitaţi, de care Mihai a fost tare impresionat. Aşa a ajus să îl admire mult pe Tudor Greceanu, un erou aviator din al Doilea Război Mondial.
Maria a vrut să afle mai multe despre femeile din România cu un rol important. Aşa că i-am citit cu drag despre femei care au marcat istoria României: aici si aici
3. Realizăm harta României din plastelină
Realizaţi conturul României pe un carton. Folosiţi apoi plastelină pentru formele de relief. Copiii învaţă astfel, prin joacă, despre relieful din România, despre munţi, dealuri şi zonele de câmpie.
4. Gătim ceva specific românesc
Putem alege împreună cu cei mici o mâncare traditională pe care să o gătim împreună. Dacă aveţi farfurii de lemn sau faţă de masă tradiţională, le puteţi folosi.
Nouă ne place să începem cu un mic dejun românesc şi apoi să alegem din cartea de bucate ceva nou în fiecare an.
5. Activităţi craft – costume populare româneşti
Putem să le arătăm copiilor costumele tradiţionale româneşti, specifice fiecarei regiuni. Apoi, putem încerca să realizăm şi noi unul. Noi am făcut un omuleţ din crenguţe şi o ghindă, iar apoi i-am făcut un costum din lână şi hârtie. Puteţi folosi şi hârtie creponată sau făcută evantai pentru fustă, arată foarte bine.
Dacă ştiţi să faceţi ciucuri, puteţi realiza păpuşa doar din lână.
Copiii mai mici pot desena mai uşor modele tradiţionale pe o foaie de matematică sau folosind machete.
6. Realizaţi o gentuţă
Când eram noi copii, obişnuiam să coasem motive tradiţionale româneşti pe etamină, din care apoi realizam semne de carte, şorţuri sau gentuţe. Dacă aveţi acasă etamină sau un material similar puteţi realiza o gentuţă sau un semn de carte,
În fotografie, este o gentuţă uşor de realizat. Copiii au făcut-o anul trecut la un atelier de tradiţii româneşti, dintr-o bucată de material şi lână colorată. La cusut, copiii mai mici trebuie ajutaţi de un adult sau puteţi folosi ace mari din plastic.
7. Purtăm ceva tradiţional
Dacă aveţi prin casă obiecte de îmbrăcăminte tradiţională, fiecare membru al familiei poate purta ceva. Dacă nu, pe un tricou alb puteţi desena cu markere diverse motive tradiţionale sau ceva reprezentativ pentru România.
8. Culorile României – joc
Într-un interval de timp dat (3 minte de exemplu), copiii trebuie să colecţioneze într-un coş cât mai repede obiecte din casă care au una din cele 3 culori ale drapelului. Cine găseşte cele mai multe obiecte câştigă.
9. Tradiţii româneşti
În fiecare an, putem alege o tradiţie. Spre exemplu, anul acesta putem face farfurii din lut pe care, după ce se usucă bine, le pictăm. De asemenea, putem picta pe linguri de lemn. În acest timp, puteţi asculta “Hora Unirii”, “Treceţi batalioane române Carpaţii” sau cântece populare.
10. Povestiţi-le despre străbunicii şi stră-străbunicii lor
Cei mai mulţi dintre noi au ascultat, cu mare fascinaţie, ce ne povesteau bunicii şi chiar străbunicii noştri. Cei mai mulţi au trecut prin război. Le puteţi povesti copiilor voştri despre viaţa lor, despre experienţele lor, tradiţiile din zona în care au trăit.
Aşteptăm cu drag să ne spuneţi cum vi se par activităţile şi să împărtăşiţi cu noi alte idei!