50 idei de activităţi pentru copii, în vacanţa de vară

Borcanul cu idei de activităţi este de mare ajutor atunci cand Maria şi Mihai nu mai ştiu cu ce să se joace. Cred că cel mai mult le place ideea de surpriză şi sunt tare curioşi ce bileţel vor extrage din borcan.

Mai jos sunt ideile preferate de copiii mei şi prietenii lor, care vin în vizită la noi. Unele pot fi puse imediat în practică, altele necesită un pic de pregătire sau trebuie adaptate. De exemplu, un picnic poate fi organizat într-un parc, în propria grădină, pe balcon, sau chiar în casă.

Noi avem acum două borcane: idei pentru acasă, idei pentru afară. Unele se potrivesc la ambele, aşa că se regăsesc în amândouă borcanele. Ideile de mai jos sunt mai ales pentru acasă.

Abilităţi dezvoltate: creativitate, atenţie, perseverenţă, concentrare, încredere în sine, curiozitate, abilităţi de comunicare şi storytelling (povestire prin diverse modalităţi: scris, imagini, video), independenţă, inteligenţă emoţională.

1. Jurnal de vacanţă

Copiii desenează sau scriu într-un jurnal despre experienţele avute în vacanţă, locurile pe care le-au vizitat, oamenii pe care i-au întâlnit. Pot include diverse suveniruri: fotografii, cărţi poştale, hărţi, bilete şi pot realiza un colaj din ele. Copiii mai mari pot filma un reportaj de vacanţă.

Joc cu intrebari

2. “Să ne cunoaştem mai bine” – joc cu întrebări

Este uimitor câte lucruri noi putem afla despre copiii noştri şi ei despre noi, prin jocuri cu întrebări.

Folosiţi un creion pe care îl învârtiţi pentru a afla al cui este rândul sa primească întrebări.

Idei de întrebări găsiţi aici.

3. Puneţi în scenă o piesă de teatru

Copiii contribuie atât la poveste, cât şi la decor. Ei pot fi actori sau pot rămâne în spatele cortinei, creând personajele.

4. Joc „Creează o poveste” din 5 imagini

Acesta este unul din jocurile noastre preferate, dacă nu chiar jocul preferat.

Cum se joacă: printăm sau desenăm mai multe imagini, cât mai diferite. Le punem pe toate într-un bol. Pe rând, fiecare jucator extrage, cu ochii inchişi, cinci imagini. Pe baza lor trebuie să creeze o poveste. Pentru a fi şi mai distractiv, la sugestia copiilor, am adăugat şi „imagini surpriză” precum un vas de toaletă şi altele asemănătoare 🙂

Joc „Creeaza o poveste” kindparenting.ro

5. Copacul recunoştinţei

Este o activitate tare simpatică prin care copiii învăţă să preţuiască ceea ce au deja în viaţa lor. Pe fiecare frunză a copacului, copiii desenează sau scriu un motiv de bucurie din viaţa lor.

6. Concurs cu mingea de hârtie

Ghidează mingea cu ajutorul unui pai în care sufli, fără a depăşi marginea traseului. Cine depăşeşte, porneşte din nou de la start.

7. Mini-baschet

Prima rundă: aruncăm mingea în fiecare „coş”, de la mare la mic. În runda doi avem doar 3 încercări şi aruncăm în ce coşuri vrem noi. Astfel poţi încerca să dai la coşul cu cele mai multe puncte, dar e şi cel mai riscant. Copiii învaţă că pot avea diverse strategii.

Mini-baschet kindparenting.ro

8. Fotbal de masă

Dintr-un carton şi cutii de lapte facem un teren de fotbal în miniatură. Puteţi folosi o minge, un capac sau un nasture.

9. Desenăm cu amprente

Copiii pot crea tot felul de imagini cu ajutorul amprentelor, exersându-ţi astfel creatitivatea.

10. „Detectiv în misiune

Un joc excelent mai ales când părintele are de lucru. Copilul trebuie să spioneze părintele în linişte şi să recupereze din “baza” părintelui cat mai multe obiecte (de exemplu maşinuţe) şi să le ducă în baza lui. Dacă face zgomot, copilul este surprins de părinte, şi trebuie să reia de la inceput misiunea.

11. Care e cel mai lung fir?

Amestecăm mai multe fire de lungime diferită. Copilul trebuie să de descurce pentru a le compara. Cei mici învaţă că dacă încep să tragă tare de toate firele, mai rău le încurcă. Jocul cu firele poate fi folosit ca o metaforă pentru diverse situaţii din viaţa reală

12. Biblioteca mea

Copilul îşi organizează biblioteca pe categorii, aşa cum îşi doreşte el. Părintele poate juca rolul unui client care vine la bibliotecă şi cere recomandări de cărţi, din diverse domenii. Copilul i le prezintă.

13. Plantează o sămânţă

Copilul plantează o sămânţă, o udă zilnic şi apoi are grijă de planta care creşte.

14. Picnic acasă

Una din mesele de peste zi poate fi un pic altfel. Pe balcon, în grădină sau chiar în living, putem pune o pătura şi ne putem bucura de un picnic chiar la noi acasă.

15. Inventează o jucărie

Folosind maxim 5 obiecte găsite în casă, inventează o jucărie.

16. Creează un personaj

Copiii creează un personaj de carte sau desen animat şi apoi îşi imaginează o serie de aventuri prin care trece. Îi pot da nume, îl pot desena sau confecţiona, îi pot atribui diverse calitaţi şi îl pot pune in diverse situaţii.

17. Activităţi craft din materiale reciclate

Cu ajutorul cartoanelor, sticlelor de plastic, cofrajelor de ouă, copiii pot construi tot ce îşi imaginează, de la dragoni neînfricaţi, castele, până la avioane şi maşinuţe.

18. Creează şi învaţă despre sistemul solar

Sursa: pinterest.com

19. Joc emoţii

Împreună cu cei mici desenaţi şi decupaţi emoţiile. Apoi, fiecare povesteşte un moment când a experimentat emoţia respectivă, ce a simţit, ce a făcut şi anume ce l-a ajutat sau l-ar fi ajutat atunci.

20. Răsfoiţi albume

Arătaţi-le celor mici fotografii cu bunicii, străbunicii şi chiar stră-străbunicii lor. Povestiţi-le despre ei, despre locurile unde au trăit, ce aminti aveţi cu ei. Este minunat pentru un copil să îşi cunoască rădăcinile.

21. Autor de poveste

Încurajează copilul să scrie şi/ sau ilustreze o poveste, pornind de la întrebări: cine este personajul tău, ce misiune are, prin ce aventuri trece, cum rezolvă problemele întâlnite, care este finalul, ce a învăţat personajul din această experienţă.

22. Inventează un joc de familie

Cu imaginaţia lor bogată, copiii pot crea jocuri foarte simpatice, care pot fi jucate cu familia sau prietenii.

jocuri cu zar si pioni. kindparenting.ro

23. Pictură pe borcane

pictura borcane kindparenting.ro

24. Origami

25. Jucăm mima

Mima este un joc foarte bun pentru copii de toate vârstele, fiind o excelentă ocazie de a exersa comunicarea nonverbală şi de a înţelege importanţa ei.

Pizza cu cartofi prajiti si mini cremvusti. Sursa: pinterest.com

26. Micul chef

Copiii aleg ce ingrediente vor ei şi fac o pizza specială (sau alt preparat), cu ocazia vacanţei de vară. Micii bucătari îi pot da şi un nume preparatului culinar pregătit de ei.

27. Pictăm pe textile

Copiii pot picta orice vor ei pe un tricou alb vechi. Ideal este să aveţi culori speciale pentru textile.

28. Pictură pe ceramică

Cei mici îşi pot decora farfuriile şi cănile. Este important sa folosiţi vopsea specială pentru ceramică.

29. Construiţi o căsuţă cu mâncare pentru păsări

Copiii pot pune căsuţa la geam, pe balcon sau în grădină.

Casuta mancare pasari din cutii lapte. kindparenting.ro

30. Inventaţi un instrument muzical

Din sticle, capace, boabe de fasole, orez, linguri de metal, de lemn, tăvi, pahare se pot face inventa tot felul de instrumente musicale. Cel mai distractiv este când fiecare membru al familiei inventează propriul instrument şi la final toţi cântă într-o formaţie şi creează o melodie.

31. Desenăm cu ajutorul cifrelor

Printăm sau scriem numere pe foi, iar apoi copiii desenează liber, plecând de la forma cifrei. 

Desen cu cifre. kindparenting.ro

32. Expozitie desene

Copiii îşi pot organiza propria expoziţie cu desenele lor şi apoi pot invita membrii familiei să o viziteze. Pot alege o tematică pentru expoziţie şi pot cere o taxă simbolică de intrare. Astfel le încurajăm şi spiritul de antreprenor.

33. Pictăm legume sau cu legume

34. Înălţăm un zmeu

Aici găsiţi instrucţiuni de cum să faceţi propriul zmeu, acasă.

Kite flying is such a fun spring activity, especially when it is a homemade kite. These step-by-step instructions on how to make a kite will make your DIY kite project a breeze.
Zmeu. Sursa: aboutamom.com

35. Cursă cu obstacole

Noi am folosit sfoară pentru a crea un laser maze. Puteţi folosi şi alte obstacole, precum perne, scaune, jucării de plus şi cutii în care sunt ascunse diverse indicii. Copiii pot lucra în echipă.

36. Copacul cu etaje

Această idee este inspirată de cărţile scrise de Andy Griffiths, în care doi copii locuiesc într-o casă din copac. Printre multe altele, căsuţa are o “popicărie”, o piscină transparentă, un laborator secret, un bazin cu rechini, liane, o camera cu jocuri, o fântână de limonadă şi un aparat de bezele. Plecând de la ideea cărţi, copiii pot desena căsuţa lor ideală. Este un exerciţiu de creativitate şi de autocunoştere.

37. Quilling

Dacă aveţi set pentru quilling este ideal. Dacă nu aveţi, puteţi folosi capace de plastic de mărimi şi culori diferite sau nasturi.

Sursa: Pinterest.com

38. Modelaj cu lut sau plastelină

Sursa: Pinterest.com

39. Detectivul verii

Copiii trebuie să găsească 10 indicii care “dau de gol” vara: frunze verzi, flori, cântecul greierilor, căldură, insecte, păsări etc. Apoi, desenează indiciul pe un bileţel şi îl adaugă pe “lista detectivului”.

Detectivul naturii. kindparenting.ro

40. Cort în casă

Faceţi un cort în casă din cearceafuri, pături, perne, sfoară, scaune, cârlige de rufe.

41. Fortăreaţă din cartoane

Sursa: Pinterest.com

42. Ateliere online

Există o varietate de ateliere online, pentru copii de toate vârstele, de la dans, creaţie, curiozităţi, legende, până la dezvoltare personală şi gestionarea emoţiilor.

ateliereonline.ro

43. Faceţi o faptă bună

Este minunat să îi învăţăm pe copii ca faptele bune sunt la îndemâna lor şi au un mare impact. Copiii pot face o surpriză unui prieten, pot suna la telefon o rudă cu care nu au vorbit de ceva vreme, pot dărui ceva, pot crea recipiente pentru reciclare selectivă acasă, pot planta un copac etc.

man in red white and blue plaid button up shirt holding yellow plastic container
Sursa: Unsplash.com

44. Ghiciţi ce formă au norii

Priviţi cerul şi norii care trec. Ghiciţi ce forme au. Apoi încercaţi să desenaţi forma respectivă.

45. Bătaie cu apă

Cu pistoale cu apă sau sticle de plastic cu dopul găurit puteţi organiza o luptă pe cinste, în grădină, în parc sau pe plajă.  

Sursa: Unsplash.com

46. „Familia noastră are talent”

Putem organiza o ediţie a emisiunii “Românii au talent” chiar la noi acasă. Pe rând, fiecare pregăteşte un număr special. Juriul (ceilalţi membrii ai familiei sau prieteni ai copilului) va spune la final ce i-a plăcut.

47. Ziua pe dos

Pentru o zi copiii devin “părinţi” iar “părinţii” devin copii. Acest schimb de roluri este foarte distractiv, fiecare ajungând să îl înţeleagă mai bine pe celălalt.

48. Trimite o carte postală

yellow mailbox on brown wall bricks
Sursa: Pinterest.com

Pentru copiii de azi este ceva inedit sa trimită o carte poştală sau să scrie o scrisoare unui prieten aflat în alt oraş sau altă ţară şi să o trimită prin poştă. Ei învaţă însă că o astfel de comunicare este mai personală şi are farmecul ei.

49. Colecţionează

În general, copiilor le place să colecţioneze diverse lucruri. Putem să le vorbim despre ce pot colecţiona, sigur vor găsi ceva ce îi atrage.

50. Încearcă ceva nou în fiecare vacanţă

În fiecare vacanţă de vară, copilul poate încerca ceva nou: să cânte la un instrument, să încerce un sport nou, să facă o drumeţie mai lungă, să înveţe să meargă cu rolele etc. Astfel, copilul vede că poate ieşi din zona de confort. Chiar dacă la început este greu, cu timpul devine mai uşor iar satisfacţia este mare.

Puteţi scrie pe bileţele ideile care v-au plăcut, adăugaţi ideile familiei voastre şi puneţi-le într-un borcan. Puteţi să îl decoraţi împreună cu cei mici. În fiecare săptămână se vor strange idei noi, spre bucuria copiilor. Poate cel mai important este ca aceste idei să se transforme în ocazii de conectare, momente de voie bună, care vor deveni amintiti frumoase, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

Aşteptăm şi noi cu drag ideile voastre, să le adăugăm în borcanul nostru.

Vacanţa plină de momente fericite!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.