Aventuri de primăvară: 15 activități în aer liber și în interior pentru întreaga familie

Activități pentru copii cu vârsta între 5-12 ani

Primăvara, natura ne oferă multe idei de joacă. De la activităţi creative cu tematică de sezon până la descoperirea indiciilor lăsate de primăvară asemenea unor detectivi pricepuţi, copiii explorează, îşi dezvoltă noi abilităţi senzoriale şi, poate cel mai important, petrec timp de calitate împreună cu noi.

Iată câteva activităţi distractive pe care le puteţi pune în practică primăvara.

1. Detectivii primăverii

Odată cu încălzirea vremii şi cu zilele care devin mai lungi, este momentul perfect pentru a explora natura. Pentru a face activitatea cât mai interesantă, lansaţi o provocare: cine găseşte cele mai multe indicii ale primăverii va alege filmul la care vă uitaţi în familie, într-o zi de weekend.

Copiii pot avea un carneţel pe care să îşi noteze sau să deseneze indiciile găsite. Mai mult, cei mici pot răspunde la întrebări care facilitează creativitate: cum arată primăvara (o pot desena), cum miroase, ce personaj ar putea fi, ce ar spune ea dacă ar avea glas, ce îi place şi ce îi displace.

Copiii petrec timp în natură, se distrează şi învaţă să fie atenţi la detaliile din jur.

kindparenting.ro

2. Plantăm răsaduri

Fie că locuiţi la bloc sau la casă, puteţi planta răsaduri în balcon sau gradină. Grădinăritul este o activitate foarte relaxantă, iar copiii văd că pot realiza ceva cu mânuţele lor. Cei mici pot avea grijă de planta, o pod uda şi o pot urmări cum creşte pe tot parcursul sezonului.

Pe măsură ce plantele cresc, copiii se bucură de rezultatul muncii lor.

Sursa: Unsplash.com

3. Organizăm un picnic

Pregătiţi acest picnic cu câteva zile înainte. Stabiliţi cu cei mici ce veţi face şi mergeţi împreună la cumpărături. Este o bună ocazie să exploraţi jocuri de exterior precum fotbal, volei, badminton, frisbee.

4. Plimbări cu bicicleta

Descoperiți noi trasee, parcuri și cartiere. Nouă ne place mult să mergem cu bicicleta în Padurea Baneasa. Copiii îşi imaginează că merg să decopere o comoară în pădure şi sunt atenţi la diverse indicii pe care le găsesc pe drum.

5. Curăţenie de primăvară

Primăvara este momentul în care punem deoparte hainele groase şi le înlocuim cu cele pentru vreme caldă. Tot acum facem curăţenie în gradină sau balcon şi putem vedea ce lucuri nu ne mai folosesc. Dacă toţi membrii familiei se implică, punem muzică, împărţim sarcini împreună, această activitate poate fi tare distractivă.

6. Colţul primăverii în casă

În camera de joacă, cei mici pot crea un mic colţ al primăverii. Pot decora cu crenguţe, plante în ghiveci, desene, lucrări craft care au legătură cu primăvara. Acolo se pot juca cu diverse figurine şi crea nesfârşite poveşti.

Sursa: lakechamplainwaldorfschool.org

7. Povestea unui fruct

Putem face o vizită într-o livadă şi le putem povesti copiilor care este povestea unui fruct, pornind de la o floare şi până ajunge la un fruct copt, numai bun de cules şi savurat.

8. Pictăm natura primăvara

Este o bucurie să pictezi natura primăvara. Copiii pot picta copaci proaspăt înverziţi, flori, fluturi, inspiraţi de natura înconjurătoare şi pot organiza o mica expoziţie tematică acasă.

9. Activităţi craft

Creaţi obiecte craft distractive, cum ar fi realizarea de flori din hârtie, a unui future, a unei păsări sau a unui copac. Mai mult, copiii pot picta un tricou alb cu vopsea specială pentru textile sau pot decora o farfurie albă cu o tematică de primăvar㸠cu vopsea pentru ceramică.

kindparenting.ro

10. Decorăm ghivece

Putem decora ghivece cu tematică inspirată de primăvară. Este uimitor ce vesele sunt ghivecele pictate de ei.

Sursa: thelittlesandme

11. Personificare – poveste despre primavara

Copiii adoră poveştile, aşadar îi putem inspira să creeze o poveste care să aibă ca protagonist principal Primăvara. Ei îşi pot şi ilustra cărticia. Vor fi tare bucuroşi şi mândri să îşi scrie numele pe coperta cărţii, în calitate de autor.

12. Metafora primăverii

Anotimpurile ne pot învăța multe despre viața umană și despre schimbare. Primăvara este un timp de creștere și regenerare, pe măsură ce plantele și florile încep să înflorească din nou după lunile reci de iarnă. La fel, în propria noastră viață, trebuie să căutăm continuu oportunități să învăţăm lucruri noi.

13. Activitate senzorială

Într-o lădiţă puneţi pământ, pietricele, nisip, iarbă sau frunze, crenguţe, greblă şi lopăţică, diverse figurine mici care repreintă insecte. Copilul se va juca cu mare plăcere. Această activitate extrasenzorială este extrem de benefică pentru cel mic şi îl ajute să exploreze foarte mult cu ajutorul simţului tactil.

Sursa: https://happytoddlerplaytime.com/

14. Primăvara în artă

Îi poţi povesti copilului despre Vivaldi, compoitorul care a redat Anotimpurile în muzică. De asemenea, îi poţi arata copilului cum primavara a inspirat o multitudine de artisti faimoşi precum: Claude Monet (unele dintre cele mai faimoase picturi ale sale de această perioadă sunt „Nuferi”, „Primăvară” și „Câmpul de maci”), Vincent van Gogh (Unele dintre cele mai faimoase scene de primăvară ale sale includ „Crengi de migdal înflorit” și „Pomul de piersică roz”), Édouard Manet (“Primăvară” și „Prânzul pe iarbă”).

Copiii meu îl apreciază foarte mult de David Alexandru, un tânăr artist care pictează extraordinar. Majoritatea tablourilor sale sunt despre natură.

15. Gătiţi dulciuri de primăvară

Puteţi coace împreună prăjituri, fursecuri sau alte dulciuri care conțin arome de primăvară, cum ar fi lămâie, căpșuni sau tort cu morcovi.

Sper ca ideile de mai sus să va inspire la cât mai multe momente de timp petrecut împreună cu cei mici.

Cu drag,

Ana

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.