Pentru părinţii care merg la muncă
Pentru cei care lucrează de acasă
Pentru cei care nu lucrează
Pentru cei care stau permanent acasă cu cei mici
Pentru cei departe de ei
Pentru cei care pun şi strâng masa de dimineaţa până seara
Pentru cei care abia au ce să pună pe masă
Pentru cei care gătesc din plăcere sau nu gătesc deloc
Pentru cei care se joacă mult cu cei mici
Pentru cei care ar vrea, dar nu au când,
Pentru cei care nu mai ştiu să se joace
Pentru cei descurajaţi
Pentru cei plini de speranţă
Pentru cei care cad şi se ridică
Pentru cei care rămân pe linia de plutire,
Pentru cei care sunt trişti şi le este frică,
Pentru cei care râd şi molipsesc lumea cu zâmbetul lor
Pentru fiecare părinte:
Eşti minunat aşa cum eşti! Faci ce poţi tu mai bine în această perioadă. Tu, autentic, cu emoţiile tale, cu defectele şi calităţile tale. Să fii autentic este unul din cele mai frumoase cadouri pe care le poţi face copilului tău. Iar perioada pe care o trăim astăzi ne pune faţă în faţă cu fricile şi bucuriile noastre, ne îndreaptă atenţia către ceea ce contează cu adevărat.
Suferinţa, frica, la fel ca speranţa, bucuria sunt parte din viaţă. Copiii nu învaţă numai din experienţe plăcute. De multe ori, lecţii profunde vin din momente grele. Nu putem şterge durerea din viaţa copiilor, putem doar să îi învăţăm cum să navigheze prin ea, să le sădim încrederea, să îi facem să simtă că sunt iubiţi necondiţionat de noi, că sunt preţuiţi pentru ceea ce sunt, cu defectele şi calităţile pe care le au. Aceasta este baza corabiei lor. Dar, orice corabie va avea de înfruntat furtuni mai mari sau mai mici în viaţa aceasta.
Nu putem să le ştergem orice obstacol din cale. Nu este spre binele lor. Asemeni unui căpitan de vas care capătă experienţă după ce a traversat o furtună puternică, aşa şi noi putem deveni mai înţelepţi, mai buni după o perioadă grea.
Este normal să simţim diverse emoţii în aceasta perioadă prin care trecem: frică, teamă, furie, bucurie. Iar uneori să ne gândim că nu suntem părinţi perfecţi. Nu, nu suntem perfecţi! Pentru că nu există părinţi perfecţi. Da, greşim, dar ce om nu greşeste?
Nu zic că nu putem deveni mai buni. A fi parinte este o calatorie, în care permanent învăţăm, ne transformam, devenim, ne descoperim. Dar, în fiecare moment al calatoriei, facem ce credem că este cel mai bine pentru copiii noştri.
Perioada aceasta, care ne întoarce către autenticitate, este o lecţie valoroasă pentru copii. Mai mult, poate fi o lecţie importantă şi pentru noi. Un moment în care învăţăm să ne încurajăm mai mult, să ne transformăm vocea critică din mintea noastră în una care ne apreciază şi, să ne amintim că suntem nişte părinţi minunaţi.
Photo by Roman Kraft on Unsplash