Recomandare carti parenting

Ne dorim sa fim la curent cu tot ce s-a scris despre parenting, cu ultimele studii despre creierul copilului sau despre dinamica relatiilor parinte-copil.  Timpul nostru este insa limitat si, oricat am vrea, nu putem citi tot ce s-a scris in acest domeniu. Am vrea sa citim o carte care sa ajunga la esenta ultimelor descoperiri si, in acelasi timp, sa ne ofere o perspectiva completa. Voi scrie aici despre cartile de parenting pe care le recomand cu toata caldura si care pe mine m-au ajutat mult.

Ma bucur sa vad ca apar din ce in ce mai multe carti de parenting. Cand stam insa in fata unui raft plin de carti, poate fi greu sa alegem. Cel putin mie mi-a fost greu la inceput.

Mi-a luat ceva vreme sa ajung la cartile care au avut un impact profund in calatoria mea de a deveni un parinte mai constient, mai prezent si mai bun. Asa ca, daca pot sa indrum un parinte acum printre multele carti publicate, o fac cu drag. Evident, recomandarea se bazeaza pe ceea ce a rezonat mai bine cu mine, ce mi-a adus cele mai multe revelatii si, in acelasi timp, ce am putut sa pun in practica si s-a dovedit eficient.  Nu spun ca alte carti nu sunt bune.  Cu siguranta sunt. Dar cele pe care le recomand iti ofera cam tot ce trebuie sa stii in materie de parenting pentru a avea o relatie bazata pe incredere, respect si empatie cu copilul tau.

Am testat ideile din cartile de mai jos si este tare incurajator cand incepi sa vezi roadele. Nu este usor, e nevoie de consecventa, dedicare si deschidere, caci multa iubire cu siguranta avem pentru puiutii nostri. Vei avea parte de mai multe momente de conectare si intelegere, si mult mai putin de certuri nesfarsite.

Cartile pe care le recomand:

1. Dr. Laura Markham, „Parinti linistiti, copii fericiti. Cum sa inlocuim tipetele cu conectarea”

Daca ai timp doar de o singura carte, aceasta este cea pe care o recomand. Avand la baza cele mai recente studii cu privire la dezvoltarea creierului, precum si experienta autoarei cu mii de parinti, cartea propune o abordare completa. Foarte bine structurata, cartea te face sa intelegi ce sta in spatele acestui stil de parenting plin de empatie si respect, dar cu limite clare. Scopul este cladirea unei relatii sanatoase, pline de deschidere si intelegere intre parinte si copilul sau.

In aceasta carte vei afla:
⦁ Cum poti fi un parinte linistit care isi gestioneaza propriile emotii
⦁ Ce presupune sa iti iei un timp de reflectie, inainte de a interveni; cum sa identifici motivul real pentru care un copil se comporta neadecvat
⦁ Cum sa accepti emotiile copiilor nostri cu compasiune, intelegere
⦁ Cum sa setezi (si te tii de) limite cu empatie
⦁ De ce si cum sa te conectezi cu copilul tau
⦁ Cum sa il indrumi in loc sa il controlezi
⦁ Cum sa ai grija de tine, pentru ca doar avand rezervorul plin, poti oferi si altora

Dr. Laura Markham este fondatoarea AhaParenting.com, doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut specializat în copii și familie.

2. Dr. Laura Markham, „Parinti linistiti, frati fericiti. Cum sa crestem frati prieteni pe viata.”


Daca ai mai mult de un copil, recomand din tot sufletul aceasta carte. „Parinti linistiti, frati fericiti” este cartea cu care dorm langa mine, pe noptiera, si o recitesc de fiecare data cand am nevoie de suport in ghidarea copiilor mei in a-si gestiona conflictele.

Din aceasta carte vei afla:
⦁ De ce toti fratii se cearta si care sunt cele mai comune cauze ale conflictelor dintre ei
⦁ Exemple concrete de cum sa gestionezi un conflict sau situatii tensionate intre frati, astfel incat sa le transformi in momente de invatare
⦁ Modalitati pentru a depasi nevoia de competitie intre frati
⦁ Cum sa setezi limitele si sa ii indrumi pe copii sa le respecte
⦁ Cum sa cultivi o relatie plina de iubire intre frati
⦁ Cum sa sa te asiguri ca fiecare copil are parte de conectarea necesara
⦁ Exemple de cum sa sporesti colaborarea intre copii
⦁ Cum sa cultivi empatia si abilitatea de gestionare a conflictelor si a negocierii la copiii tai
⦁ Cum sa construiesti increderea in fiecare copil, si il ajuti sa devina cea mai buna versiune a sa, construind pe abilitatile sale unice

3. Dr. Daniel Siegel, Dr. Tina Payane Bryson, „Creierul copilului tau”

Daca ai citit cartile de mai sus si vrei sa intelegi pe larg cum functioneaza creierul copilului, recomand cartea scrisa de Dr. Daniel Siegel, Dr. Tina Payane Bryson.

Autorii folosesc un limbaj pe intelesul tuturor si prezinta strategii care incurajeaza dezvoltarea cerebrala sanatoasa, ceea ce ii face pe copii mai calmi si mai fericiti. Si implicit pe parinti 🙂 Ce mi-a placut cel mai mult este ca, dupa ce am citit-o, mi-a fost foarte usor sa explic copiilor cum functioneaza creierul, care este mecanismul emotiilor, de ce sunt normale si asa mai departe.
Dr. Daniel J. Siegel este un renumit specialist in educatie si psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiasi universitati si director executiv al centrului educational Mindsight Institute.

4. Lawrence Cohen, „Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau” 

Pentru parintii care, dupa ce au citit „Parinti linistiti. Copii fericiti” sau „Parinti linistiti. Frati fericiti”, vor sa afle mai multe idei minunate de cum te poti conecta prin joaca cu copiii, recomand cartea scrisa de Lawrence Cohen – „Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau.”

Joaca si jocul sunt esentiale in viata copiilor. Atunci cand parintii se joaca cu copii se creaza conectare profunda si, mai mult, prin ras copilul elimina emotii negative acumulate pe durata intregii zile. Mi-a facut placere sa citesc aceasta carte si o recomand pentru ca propune idei foarte creative, usor de pus in practica chiar si de catre aceia dintre noi carora ne este greu sa ne jucam la aceasta varsta.

5. Margot Sunderland, „The Science of Parenting”

Este o carte pentru cei mai sceptici dintre noi, care au nevoie de dovezi stiintifice care sa sustina o abordare de parenting sau alta. Eu m-am numarat printre cei care au avut nevoie de dovezi stiintifice. Margot Sunderland este un psihoterapeut specializat in lucrul cu copii, cu o experienta de peste 30 de ani.

Asadar, acestea sunt cartile pe care le-as recomanda oricand.  Cred cu tarie ca aceste idei, care au la baza cercetari intinse pe ani sau zeci de ani, ne pot aduce noi perspective, ne pot ajuta sa fim in fiecare zi mai constienti, mai prezenti, mai buni si sa ne imbunatatim relatia cu copii nostri. Fiintele pe care le iubim atat de mult. Iar ei vor creste cu rezervoarele pline de iubire neconditionata, empatie si incredere.

Daca ai citit una din cartile de mai sus sau o alta carte pe care vrei sa o recomanzi altor parinti, astept cu interes mesajul tau.

Cu drag, Ana

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.