Zapada e un prilej sa ii invatam pe copii diverse lucruri, prin joaca

Weekeend! Uraaa! Copiii mei considera ca weekendul incepe de vineri la pranz 🙂 Ca asa tine trei zile, nu doua. Iar weekendul acesta este unul si mai special pentru ei, fiindca este multa zapada. Anul acesta nu au prea avut cata zapada si-au dorit ei. Stiu, pentru noi zapada mai inseamna si trafic ingreunat, mizerie pe strazi si trotuare, dar pentru ei inseamna bucurie, joaca si mult stat in aer liber.

Mihai (6 ani) ar putea sta ore intregi afara la zapada, fara sa intre in casa. Maria (aproape 4 ani) se joaca cam o ora, dupa care cauta noi idei de joaca de la Mihai sau de la mine. Si asa mi-am dat seama ca zapada asta, pe langa distractie, poate fi un prilej sa ii invatam si cateva lucruri pe copiii nostri. Sau sa ne conectam puternic cu ei.

Uite ce am facut noi zilele astea de cand a inceput sa fie ninga iar. Cu mare drag asteptam noi idei de la voi, ca doar weekendul este de abia la inceput.

1. Am dat zapada din fata casei dis de dimineata. Toata familia. Lopatelele de nisip au fost numai bune pentru copii. Le-am povestit ca este responsabilitate fiecaruia sa dea zapada din fata casei sau blocului. Le-a placut mult aceasta activitate fiindca s-au simtit utili. Si chiar au ajutat mult.

2. Am cumparat seminte si le-am dat de mancare pasarilor inghetate si flamande. Copiii au petrecut multa vreme asteptand sa vina vreo vrabiuta sa manance. Nu mai zic ce bucurie a fost cand au venit mai multe pasarele sa manance din semintele pregatite cu grija de ei.

3. Am facut un experiment si am adus turturi mici de la masini si zapada in casa. Am pus turturii si zapada intr-o oala si am urmarit cum se transforma in apa. Turturii au fost pe rand sabii sau elemente dintr-un castel de gheata. Le-a placut mult sa tina turturii in mana in timp ce acestia se dezghetau.

4. Cand intram in casa, de obicei amandoi copiii isi lasa cum apuca hainele la intrare. Insa acum, fiindca urmeaza sa iesim si diseara la derdelus, si-au aranjat cu mare atentie langa calorifer cizmulitele, manusile, caciulile. Sa se usuce pana diseara. Le-a luat cam 20 de minute. Dar la sfarsit au zis ca le-a placut mult si mai vor sa faca asta. (iata un motiv sa imi doresc zapada mai des :).

5. Dam o mana de ajutor cand putem. Doua masini s-au blocat saptamana asta pe unde treceam noi. Au cazut intr-un sant. Nu era mare, dar suficient cat sa nu mai poata porni singure de acolo. Una intr-un camp langa Balotesti. Acolo doar masina blocata cu o mamica si doua fetite in ea si inca o masina cu un domn care incerca sa ajute. Ne-am oprit. Noi oamenii mari am inceput sa impingem masina. In timpul asta, Mihai s-a dus sa vorbesca cu cele doua fetite mici care plangeau si sa le spuna ca totul va fi bine. Toti am dat o mana de ajutor. Daca se iveste vreo ocazie, copiii sunt foarte fericiti sa ajute.

6. O masa calda pentru cei mai putin norocosi. Cu siguranta stii pe cineva mai putin norocos. In perioada asta au nevoie de lemne sa se incalzeasca si de mancare calda. Noi stim cateva familii in zona unde stam care au mare nevoie. De orice. Am pregatit o supa mare cu copiii, am incalzit-o bine si le-am dus-o. Au primit-o cu mare bucurie. Si tot cu mare bucurie au dat-o si Mihai si Maria cu manutele lor.

7. Zapada le dezvolta mult creativitatea. Poti scrie cu un bat pe zapada. Poti crea multe personaje din zapada. Chiar si poti picta. Noi azi am facut tare multi bulgari si i-am numarat.

8. Bataie cu bulgari. Poate fi un bun joc de strategie daca se joaca in echipe. Membrii trebuie sa isi imparta responsabilitati. Sa se coordoneze. Unul face bulgari. Altul iese si ataca. Construiesc cazemate si asa mai departe. E tare distractiv cand joaca si parintii cu copiii.

9. Jocul de-a monstrul. Studiile arata ca jocurile fizice ii ajuta mult pe copii sa isi descarce emotiile si frustrarile acumulate peste zi. Si ce ocazie mai buna de-a te juca in zapada. Monstrul poate tranti linistit copilul in zapada, sau sa se lase el trantit de copil.

10. Aruncatul in zapada. Stati pe spate si priviti fulgii cum va cad pe fata. Si stati de mana. E o senzatie incredibila. Priviti fulgii minute intregi. Eu si azi imi amintesc de fulgii jucausi pe care ii priveam acum multi, multi ani in urma, cand eram copil.

Ninge in continuare asa ca o sa avem un weekend plin cu siguranta. Scrieti-mi si voi cum va mai distrati. E ultima zapada din sezonul asta, sa ne bucuram de ea impreuna cu copiii nostri. Si, poate cel mai important, orice activitate am face, hai sa ne implicam cu tot sufletul alaturi de ei. Sa ne jucam ca niste copii impreuna cu micutii nostri. Ei simt asta si ajuta foarte mult la conectarea dintre parinte-copil. Acestea sunt amintirile de maine ale copiilor nostri.

Spor la sanius! Partieeeee!

 

Photo Credit: Brigitte Tohm via unsplash.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.