15 activităţi de poveste pe care le putem face de Crăciun cu copiii

Am întrebat câţiva copii ce înseamnă Crăciunul pentru ei. Toţi au răspuns că este momentul când Moşul le aduce cadouri. Şi totuşi, Crăciunul este mai mult decât atât; este un moment în care îi putem învăţa pe cei mici ce înseamnă a primi, dar şi a dărui, ce înseamnă tradiţiile, care este povestea Craciunului şi aşa mai departe.

Fie că ai copii mici care încă mai cred că există Moş Crăciun sau ai copii mari care ştiu că tu le iei cadourile, tot puteţi trăi din plin spiritul acestei sărbători minunate. Eu şi acum cred că există Moş Craciun. Nu având chipul unui om în vârstă şi simpatic, ci ca o stare de spirit. De bine, de frumos care cuprinde întreaga lume. Ideea aceasta însoţită de o bucurie profundă s-a conturat din copilărie.

Putem face multe lucruri cu cei mici pentru a simţi pe deplin spiritul sarbătorilor. În continuare sunt câteva idei pe care Mihai si Maria aşteaptă cu nerăbdare să le punem în practică şi anul acesta.

1. În loc să cumpăraţi cadouri pentru ceilalţi membrii ai familiei, prieteni, educatoare sau învăţătoare, ce-ar fi să le creaţi împreună cu cei mici? Puterea unui cadou personalizat e foarte mare.

Puteti confecţiona o felicitare sau o decoraţiune. Anul trecut am cumpărat căni albe şi le-am pictat. Am ales tematica în funcţie de cui era destinat cadoul. Multe idei minunate găsiţi pe Pinterest.com.

2. Implicaţi copiii în pregătirea mesei de Crăciun. Copiii se distrează mult să participe la pregătirea cozonacilor, a prăjiturilor sau a tartelor. Noi vom face o tartă de portocale şi brioşe fără zahăr, decorate cu elemente tematice.

3. Staţi seara lângă brad împreună. Ascultaţi colinde în timp ce priviţi luminiţele jucăuşe. Le puteţi povesti celor mici cum petreceaţi voi Crăciunul când eraţi copii sau, dacă ştiţi din povestirile lor, cum petreceau părinţii, bunicii şi chiar străbunii voştri această sărbătoare.

4. Faceţi o faptă bună. Cu siguranţă stiţi pe cineva care s-ar bucura mult de un dar. Crăciunul este atât de mult despre a dărui. Din inimă. Cât de mult învaţă copiii noştri din aceste gesturi! Mai ales când ei dau cadoul, cu mânuţa lor, şi văd fericirea pe chipul celui care îl primeşte.

5. Vorbiti cu ei despre însemnătatea Crăciunului. Puteţi să le spuneţi care sunt tradiţiile, care este istoria, cum este sărbătorit în diverse locuri de pe glob, ce înseamnă pentru voi.

Puteţi face un brad din carton iar în loc de globuri să agăţaţi bileţele pe care scrieţi ce reprezintă Craciunul pentru voi. Puteţi scrie cuvinte precum: familie, împreună, magie, a dărui, a primi, emoţie etc. Fiecare membru trebuie să contribuie. Cei mici pot desena dacă nu pot încă să scrie.

6. Mergeţi la colindat. Este o traditie care aduce atâta voie bună. Noi ne strângem câteva familii din zonă şi ne colindăm între noi 🙂 Copiii se pot implica în pregătirea unor pacheţele cu fructe, nuci şi dulciuri pentru cei care ne vor colida. Satisfacţia copiilor e foarte mare când reuşesc să facă ceva cu mânuţele lor.

7. Citiţi împreună cărţi despre Crăciun. Puteţi chiar să scrieţi cu cei mici o poveste de Crăciun şi să o ilustraţi. Imaginaţi-va câte poveşţi de Crăciun veţi fi colecţionat când copilul va face 18 ani. Şi ce amintiri frumoase vor fi!

8. Faceţi împreună ceva inedit care face casa să răsune de râsetele lor. Puteţi să jucaţi acasă o piesă de teatru.  Noi am ales o scenă din filmul “Singur acasă”. Noi părinţii eram răufăcătorii iar ei ne întindeau capcane.

Sau un părinte joacă rolul lui Moş Craciun care nu aude bine. Copiii îi spun pe rând ce vor să primească, dar Moşul înţelege cu totul altceva, lucruri care mai de care mai trăsnite. Copiii se vor amuza teribil. O altă idee este să organizaţi karaoke şi fiecare membru trebuie să cânte un cântec de Crăciun şi sa danseze.

9. Pregătiţi câte o mica surpriză pentru fiecare membru al familiei. Provocarea este ca din 3 obiecte care se găsesc prin casă (spre exemplu: nasturi, bucăţi de carton, sfoară, sticle de plastic, fructe, pungi, paie, pahare din carton etc) fiecare să pregătească un mic cadou. Puteţi însoţi micul dar de o felicitare prin care mulţumiţi fiecărui membru al familiei pentru ceva important ce a făcut pentru voi în acest an. Copiii învaţă astfel că surprizele nu înseamnă neapărat cadouri scumpe. Ele pot fi reprezentate de lucruri mici, făcute cu multă dragoste şi dăruite din tot sufletul.

10. Construiţi un joc de Craciun. Puteţi folosi o foaie de hârtie sau o bucata de carton pe care să desenaţi un joc gen “Piticot”. Cursa poate fi aventura lui Moş Crăciun de la primirea scrisorilor până la livrarea tuturor cadourilor. Pe drum Moşul poate întâlni tot felul de obstacole sau prieteni care îl ajută. Folosiţi pioni sau zaruri.

11. În seara în care îl aşteptaţi pe Moşul, cel mic poate să îi pregătească o gustare şi să o lase lângă brad. Puteţi să vă distraţi foarte tare dacă încercaţi să îi pregătiţi Moşului o gustare tematică.

12. Scrieţi scrisori şi trimiteţi-le prietenilor sau rudelor apropiate prin Poştă. Mai ales dacă nu locuiesc în acelaţi oraş sau aceeaşi ţară cu voi.

13. Craciunul este şi despre recunoştinţă. Puteţi face multe activiăţi prin care să vă amintiţi de toate motivele din bucurie din viaţa voastră.  Noi am făcut recent “copacul recunoştinţei” unde în locul frunzelor am pus bileţele pe care am scris despre oamenii, lucrurile, experienţele care ne-au făcut să fim azi mai buni.

14. Faceţi o fotografie cu voi toţi şi bradul de Craciun şi apoi printaţi-o. Pe spate scrieţi fiecare câteva cuvinte şi anul în care este făcută. În fiecare an, veţi mai adauga o poză cu voi şi vă va face mare plăcere să le revedeţi pe cele mai vechi.

15. Aprindeţi împreună cu cei mici câte o lumânare pentru cei dragi. Care mai sunt sau nu lângă voi. Gândiţi-vă la ei cu multă iubire şi recunoştinţă că îi aveţi sau i-aţi avut lângă voi. Tare cred că sărbatoarea aceasta ignoră graniţele timpului şi leagă trecutul de prezent.

Zilele de Crăciun în care suntem cu toţii acasă sunt momentele care vor dăinui în amintirea copiilor noştri. Să fim cu totul prezenţi în aceste zile, să lăsam telefonul deoparte şi să trăim cu adevărat magia Crăciunului.

La cât mai multe momente de poveste!

Poza principala articol: JESHOOTS.COM on Unsplash

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.