6 idei de jocuri pe care le puteti crea singuri

Te-ai gandit vreodata sa creezi propriile jocuri? Implica-i pe copii si casa va rasuna de voie buna. In plus, astfel de activitati dezvolta creativitatea si gandirea copiilor.

Daca ai cateva coli de hartie albe si colorate, carioci si foarfece, poti crea o multime de jocuri. Daca copiii stiu sa scrie si sa citeasca, ii poti intreba cum isi imagineaza ei jocul ideal si de ce resurse au nevoie pentru a-l realiza? Daca lucrati in echipa, ceea ce la noi a fost cel mai distractiv, puteti sa va completati ideile. Astfel, toata lumea contribuie la crearea unui joc cu cele mai nastrusnice idei. Iata mai jos 6 din jocurile preferate ale lui Mihai si ale Mariei pe care le-am „confectionat” acasa si nu ne-a luat mai mult de 25-30 de minute.

1. Joc cu forme geometrice

Jocuri cu forme geometrice

Aveti nevoie de: coli colorate (din hartie, carton sau hartie-gumata), foarfeca, rigla.
Durata pregatire: 25 de minute
Varsta: 3+

Taiati colile de hartie astfel incat sa obtineti diferite forme geometrice din diverse culori. De exemplu, puteti avea 15  triunghiuri verzi, 15 cercuri roz, 15 cercuri patrate albastre si 15 dreptunghiuri galbene. Evident, puteti folosi ce culori va plac si cate forme geometrice doriti.

Copiii mici pot sorta formele geometrice sau culorile iar cei mai mari pot crea diverse obiecte cu ajutorul lor, exersandu-si creativitatea si gandirea.

2. Jocuri interactive cu pioni si zar

Jocuri interactive create acasa, cu pioni si zar

Aveti nevoie de: 1 carton sau 1 foaie alba, carioci, pioni, zar
Durata pregatire: aproximativ 30 de minute
Varsta: 5+, minim 2 jucatori

Inspirati de „Piticot” si alte jocuri asemanatoare, am descis sa inventam cateva jocuri. Copiii au venit cu idei care mai de care mai traznite si ne-am distrat foarte tare.

Desenati cifre de la 1 pana la cat incape pe hartie. Puteti alege diverse modele – spirala, patrat, scari etc. Apoi scrieti o lista cu idei traznite de capcane (care te duc inapoi sau te tin pe loc) si de ajutoare (care te sar cateva casute inainte). Selectati ideile care va plac cel mai mult si desenati-le pe hartia cu numere.

Iata unul din jocurile preferate ale copiilor:

3. Gaseste cuvantul lipsa – joc in engleza

Joc cuvinte engleza

Aveti nevoie de: coli A4, foarfeca, carioci/ creioane
Durata pregatire: aproximativ 15 minute
Varsta: 6+, minim 2 jucatori

Taiati bucati de hartie pe care scrieti  cuvinte in engleza si puneti-le unele peste altele. Apoi scrieti pe foi A4 propozitii in engleza din care lipsesc cuvintele scrise anterior. Impartiti foile A4 la cati jucatori sunteti. Fiecare trage cate o hartiuta din teancul cu cuvinte lipsa. Daca i se potriveste o pastreaza, daca nu, o da mai departe. Pentru a incuraja munca in echipa, jocul este castigat cand toata lumea termina de completat cuvintele lipsa. Daca copiii sunt mai mici, puteti folosi imagini.

4. „Ghiceste despre ce animal e vorba”

Aveti nevoie de: coli hartie, foarfeca, carioci/ creioane
Durata pregatire: 5 minute
Varsta: 4+, minim 2 jucatori

Scrie cate un animal pe o bucata de hartie. Pentru inspiratie noi am folosit enciclopediile de animale pentru copii. Ne-am uitat peste ele, am citit despre fiecare animal si apoi l-am trecut pe o bucata de hartie. Astfel am reusit sa avem multe animale (de unele recunosc ca nici nu auzisem pana atunci).

Cum se joaca? Punem hartiile intr-un bol. Fiecare copil extrage o hartiuta si o citeste in gand. Ceilalti nu trebuie sa vada biletelul pentru ca trebuie sa ghiceasca despre ce animal e vorba. Pentru a ghici, jucatorul trebuie sa puna intrebari. Pentru copiii mai mari se poate pune o limita, de exemplu, maxim 3 intrebari si apoi trebuie sa ghiceasca despre ce animal e vorba. Astfel, ei vor trebui sa aleaga intrebari cat mai relevante.
Pentru copii mici care nu stiu sa citeasca, puteti printa animalutele pe foi si apoi taia bucatele, astfel incat sa aveti un animalut pe o bucata de hartie. Daca intrati pe Pinterest gasiti o multime de layout-uri cu animalute speciale pentru print. Link aici.

5. „Spune o poveste”

Aveti nevoie de: reviste, ziare
Durata pregatire: 20 de minute
Varsta: 4+

Decupeaza diferite imagini din reviste sau printeaza imagini cu diverse obiecte, peisaje, activitati, animale si persoane si apoi amesteaca-le intr-un bol. Fiecare copil extrage 3-5 biletele (depinde cat de complex vrei sa faci jocul). Cu imaginile extrase fiecare copil trebuie sa creeze o poveste care sa le includa. Jocul este foarte distractiv atunci cand extragi  imagini fara nicio legatura intre ele. Jocul dezvolta mult imaginatia copiilor precum si vocabularul.

6. Joc constructie din carlige

Aveti nevoie de: carlige de rufe
Durata pregatire: nu necesita pregatire
Varsta: 4+

Roboti? Ferma de animale? Tot felul de case? Toate acestea pot fi construite din carlige de rufe. Ai mei au construt ultima data „roboti buni care invata oamenii sa nu mai polueze” :).

Constructii din carlige

Speram ca jocurile de mai sus sa va incurajeze sa creati propriile jocuri. Asteptam cu nerabdare sa impartasiti cu noi ce a iesit.

Multa joaca si voie bune!

Ana, Maria si Mihai

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.